Intervju med Svedea
Vad är viktigast i val av hundförsäkring? Vad är karenstid och självriskperiod? Vi har intervjuat Odd Einar Bruem (chef för djurförsäkringar på Svedea) och hoppas kunna räta ut en del frågetecken inför att hundförsäkringen ska tecknas.
När Råd & Rön jämförde priser på hundförsäkringar på tre raser (både på hane och hona) var ni billigast på 5 av 6 försäkringar. Är priset er stora fördel? Hur kan ni lägre pris än de flesta andra försäkringsbolag?
Vi har valt att vara tydligare i vår prissättningsmodell. Det vill säga att hos oss kommer en sjukdomsdrabbad hundras vara relativt sätt dyr att försäkra, och en frisk ras kommer vara relativt sätt billig att försäkra.
De flesta bolag resonerar på liknande sätt, men mig veterligen så är vi det enda bolaget som gör det så tydligt. För oss är det självklart att varje ras bär sin egen risk och att inte friskare raser subventionerar sjukare raser rent premiemässigt.
De flesta som besöker hundförsäkring.nu gör det för att jämföra och läsa om olika hundförsäkringar. Vad anser du vara allra viktigast att jämföra?
Framförallt så måste man titta på innehållet i försäkringen. Det finns alternativ i dag som är billiga men där innehållet begränsas kraftigt. När man jämfört med den försäkring man har så bör priset vägas in. Vi har själva flera exempel där kunderna spar 1000-tals kronor på att byta till oss.
Det är också viktigt att komma ihåg om hunden har varit sjuk eller skadad tidigare. Hos vissa bolag kan det innebära en begränsad försäkring, men hos oss kan även en tidigare sjuk hund få samma omfattning som den har i sitt nuvarande bolag. Det är endast en myt att man inte kan byta försäkring för en hund som tidigare råkat ut för en sjukdom eller skada!
I Sverige går det att teckna hundförsäkringar med veterinärvårdsbelopp från 25 000 kr till 120 000 kr. Vad skulle ni rekommendera för nivå?
Hos oss väljer absolut flerparten 50 000 kr i veterinärvårdsbelopp. Personligen skulle jag inte rekommendera någon från att försäkra för 120 000 kr då jag tycker det skickar signaler till djursjukvården att det finns rätt stora summor att behandla för. Det är ändå upp till kunden att själv avgöra. Hur mycket är jag beredd att behandla min hund för om olyckan skulle vara framme? Vilket liv får min hund efter avslutad behandling.
Vilken/Vilka frågor är de vanligaste som ni får kring hundförsäkringar?
Ofta får vi kommentarer från djurägaren att de sparat in stora summor eller att de fått en mycket bättre försäkring än tidigare. När vi lanserade vår hundförsäkring 2015 så trodde många att det var för bra för att vara sant, men nu ser vi snarare att kunderna litar fullt ut på oss, och att de är glada för att vi finns på marknaden.
Fri flytträtt är en annan fråga som också återkommer, där vi som utmanare vill göra det möjligt för just hundar som råkat ut för något att få ett bättre skydd till en lägre kostnad. Innan vår lansering var det omöjligt att byta på en tidigare skadad hund utan att du fick kraftiga begränsningar i försäkringsskyddet.
Finns det sjukdomar eller olycksskador som generellt inte täcks av en hundförsäkring?
Generellt så ersätts sjukdomar och olycksfall om de inte påbörjats innan försäkringen tecknats.
”Svedea erbjuder marknadens enda karensfria hundförsäkring” – Vad menas med karenstid? Är det viktigt?
Att du som nybliven hundägare måste ”vänta” 20 dagar efter att du tecknat försäkringen på att den ska gälla för sjukdomsfall anser vi inte är schyssta villkor. Att ha en karenstid, som många av våra konkurrenter har, innebär att alla sjukdomar som drabbar hunden under denna perioden är direkt undantagna i försäkringen. För oss är det viktigt att du ska känna dig trygg direkt!