Så mycket sparar du på att jämföra hundförsäkring

I Privata Affärer 2018:10 finns en längre artikel om vad man som djurägare bör tänka på i val av djurförsäkringar. Att det skiljer stort mellan de olika försäkringsbolagen är tydligt. Detta inte minst om man ser på kostnaderna.

”Det finns försäkringar som passar alla djur. Men villkoren och priserna skiljer sig rejält”

Så skriver Privata Affärer i inledningen i artikeln ”Välj rätt försäkring till bästa vännen”. En artikel som belyser problematiken för konsumenterna att jämföra djurförsäkringar. Gällande hundförsäkringar finns exempelvis väldigt många nivåer på hur gammal hunden får vara för att en livförsäkring ska få tecknas. Dessutom skiljer det sig stort kring hur länge som ersättning går att få och om den minskar över tid.

De genomförde även en jämförelse av hundförsäkringar från åtta stora försäkringsbolag och valde då att jämföra priset på en boxer, en chihuahua och en labrador.

Svedea ”vann” två raser

I jämförelsen av bästa hundförsäkringen till Chihuahua ”vann” Svedea med ett pris på 1624 kr. Högst pris på samma ras hade Moderna med 2462 kr. En orsak till varför priset kan skilja så är självklart vad försäkringarna innehållet för delar. Modernas hundförsäkring ”Trippel” har utsetts till marknadens bästa hundförsäkring av Konsumenternas. I det testet har däremot enbart gått på innehåll och inte tagit hänsyn till prisfrågan.

Önskas det ”bästa” skyddet kan kanske Moderna vara bäst alternativ. För den som däremot söker en billig och allmän hundförsäkring lönar det sig rejält att jämföra och i detta fall välja Svedea.

Även när det kommer till Labrador ligger Svedea i toppen. Deras försäkring kostar 1764 kr och slås enbart av ICA med 1762 kr. Men när skillnaden är så extremt liten i kostnad bör man även se på självrisken. I detta fall har Svedea 1500 kr + 25% medan ICA har 2000 kr + 25%. Det bör vara värt 2 kr extra per år för att få 500 kr billigare självrisk.

Dyraste hundförsäkringen på labradorer hade IF på 2280 medan Moderna låg i mitten med 2071 kr.

Aldrig ett bolag som alltid är billigast

Jämförelsen visar att man spar en hel del på att jämföra priserna på hundförsäkringar. Men den visar även att ett bolag inte alltid är billigast. Har du en Chihuahua eller Labrador erbjuder Svedea ett mycket bra pris. Men när det kommer till Boxer är de inte alls bäst längre.

Billigaste hundförsäkringen för en Boxer hade Folksam med ett pris på 3060 kr. Skillnaden mot den dyraste försäkringen (hos ICA) var mycket stor. Över 100% mer kostade nämligen försäkringen från ICA, med en årspremie på 6251 kr. Även Svedea låg högt med 5525 kr medan den prisbelönta försäkringen från Moderna hamnade i mitten på 4692 kr.

Jämför alltid hundförsäkringar – det är slutsatsen vi drar av artikeln.